PS Varlaam a sfințit biserica unui sat renăscut din cenușa sistematizărilor ceaușiste
Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a sfințit duminică noua biserică din Ordoreanu Nou, județul Ilfov, sat demolat în 1987 pentru a face loc unui lac de acumulare inclus în proiectul Canalului Dunăre – București.
După târnosire, referindu-se la istoria tragică a satului, ierarhul a menționat că noua biserică „s-a construit cu multe osteneli și are o istorie dramatică”.
Episcopul-vicar patriarhal a mai vorbit despre importanța unei biserici pentru membrii comunității.
„Când dorim să întâlnim un om, ce l mai des îl căutăm acasă. Și pe Dumnezeu când Îl căutăm, când simțim nevoia să vorbim cu El, să ne rugăm Lui, să-I cerem ajutorul, să-I mulțumim pentru binefacerile primite și așa mai departe, Îl căutăm în casa Lui, care este această biserică, zidită de dumneavoastră și care astăzi, iată, se întoarce către noi ca dar al lui Dumnezeu și rod al sfințirii noastre.”
„Este laboratorul în care dumneavoastră, generațiile după dumneavoastră își vor simți viața în comuniune cu Dumnezeu cel în Treimi închinat, cu Maica Domnului, cu sfinții, cu puterile cerești”, a adăugat Preasfinția Sa.
După sfințirea bisericii, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie. În cuvântul de învățătură, el a explicat Evanghelia Bogatului căruia i-a rodit țarina. Aceasta se citește în Postul Crăciunului, „pentru că noi trebuie să răspundem la iubirea lui Dumnezeu cu iubirea noastră față de Dumnezeu manifestată în iubirea pe care o arătăm față de frații noștri care au nevoie de noi și de ajutorul nostru”.
„Crăciunul este momentul în care iubirea lui Dumnezeu s-a arătat în lume în modul cel mai concret și cel mai strălucit”, a mai spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.
„Crăciunul este sărbătoarea în care noi proclamăm iubirea nesfârșită a lui Dumnezeu Tatăl arătată în trimiterea Fiului Său în lume, ca prin lucrarea Lui mântuitoare să ne dăruiască nouă viață veșnică.”
De aceea, „și noi trebuie să răspundem acestei iubiri nemărginite a lui Dumnezeu”. Mântuitorul Însuși ne-a spus cum putem face aceasta: „Iubirea față de El se arată în atitudinea plină de iubire, în atitudinea milostivă față de frații noștri, față de Lazăr cel bolnav cumplit de bube, care stătea la poarta unui bogat cu inima împietrită”.
„Acum, la începutul postului, învățătura Bisericii, ca și Evanghelia de astăzi, ne îndeamnă să facem părtași la bucuria Crăciunului și pe cei lipsiți – din ceea ce Dumnezeu ne-a dăruit nouă, chiar dacă am muncit mult pentru toate acestea, înțelegând că toate sunt trecătoare”, a mai spus ierarhul.
După liturghie, Preasfinția Sa a transmis din partea Părintelui Patriarh Daniel felicitări tuturor celor implicați în construcția bisericii, precum și distincții.
Părintele Paroh Alexandru Trușcă și preoții Dan Marin Tudose și Gheorghe Gheorghe, slujitorii parohiei, au primit rangul de iconomi stravrofori; primarul comunei Clinceni, Adrian Budeanu, a primit Ordinul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” pentru mireni; viceprimarul comunei Clinceni, Simion Ion, Dumitru Mihai și Lazăr Popescu au primit Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru mireni, iar Liliana Dobre a primit Diploma de onoare „Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României”.
Victor Tene, Iulian Stoica, Claudia Teodorescu, Neculai Mândrilă, Marin Niță și Ovidiu Popescu au primit Diploma cu medalie a Anului comemorativ 2022, Consiliul parohial a primit distincția de vrednicie cu chipul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, iar Comitetul parohial distincția de vrednicie cu chipul Maicii Domnului.
Răspunsurile la strană au fost date de membri ai Grupului psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale.
Noua biserică din Ordoreanu Nou, comuna Clinceni, a fost construită în perioada 1998-2022 și are hramurile „Sf. Ier. Nicolae”, „Sf. Împ. Constantin și mama sa, Elena” și „Duminica Sfinților Români”. Episcopul-vicar patriarhal a anunțat duminică faptul că parohia a primit de curând un fragment din moaștele Sf. Voievod Constantin Brâncoveanu.