PAROHIA SBÂRCEA

ISTORICUL COMUNITĂŢII PAROHIALE. [TOPONIMIE, PREZENTARE GENERALĂ A LOCALITĂŢII D.P.D.V. GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC] Parohia este situată în satul Creţeşti, comuna Vidra, judeţul Ilfov. Din punct de vedere al așezării geografice, comuna Vidra, împreună cu satele componente Crețești și Sintești, sunt situate pe malul stâng al râului Sabar, afluent al râului Argeș. Privită sub aspect geomorfologic, comuna Vidra se încadreză în marea câmpie a Dunării Numele parohiei vine de la un oarecare boier Sparcea care ar fi deţinut majoritatea terenurilor din vatra satului. Din anul 1897 și până în anul 1930, comuna Crețești, este formată din satele Sbircea (Satul Nou, Crețești și Sintești). În anul 1930 conform „Legii administrativ-teritoriale”, comuna Crețești a făcut parte din comuna de centru Vidra, cu satele Crețești, Sbârcea și Sintești. Din anul 1931, satele Crețești și Sintești au fost regrupate din nou sub vechea denumire de Crețești-Sintești cu o singură administrație fără să mai depindă de comuna Vidra. În anul 1932, satele Crețești și Sintești sunt din nou despărțite, fiind declarate comune cu administrație proprie. După 6 iunie 1968, comunele Crețești și Sintești dispar ca localități cu administrație proprie, făcând o singură comună împreună cu Vidra. Parohia este formată din locuitori paşnici, în număr de 219 de  familii cu aproape 780 de suflete, buni gospodari, în totalitate de origine română şi de credinţă creştin-ortodoxă, marea majoritate lucrători ai pământului.

ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. [ISTORIA ZIDIRII EI] Istoricul bisericii parohiale începe odată cu însăşi începutul parohiei, a cărei înfiinţare a avut loc în anul 1960. Satul Sbârcea a luat fiinţă în urma împroprietăririi din anul 1897. Atunci s-au rezervat pentru noul sat un număr de 150 loturi de casă. Tot atunci s-a rezervat şi loc pentru biserică în vatra satului, loc pentru cimitir in partea de nord a satului precum şi teren de 5 hectare, la luncă.

Până în 1940 , satul Sbârcea era administrat bisericeşte, jumătate de parohia Creţeşti şi jumătate de parohia Sinteşti. Înfiinţarea parohiei Sbârcea a avut loc în 1940, la cererea expresă a unor credincioşi conştienţi de pericolul ce ameninţa acest sat care era contaminat de mai multe secte: adventişti, pocăiţi, stilişti, etc. Prin înfiinţarea parohiei Sbârcea şi prin numirea preotului paroh s-a pus capăt expansiunii sectare, ba mai mult, s-a ajuns chiar la desfiinţarea completă a sectelor prin aducerea lor în sânul bisericii străbune. În anul 1940, luna noiembrie, s-a început organizarea pentru construcţia bisericii parohiale pe locul donat de mai mulţi credincioşi (proprietari ai mai multor fâșii de pământ din vatra satului) în imediata apropiere a cimitirului parohial rezervat prin legea din 1897. [ARHITECTURA, PLAN, DIMENSIUNI] Biserica are formă de corabie şi este construită din cărămidă de presă. Este acoperită cu tablă galvanizată, având dimensiunile:  22 m, lăţime 7 m şi înălţime de 7 m. Are şi o turlă mică în partea de răsărit. În partea dinspre miazăzi şi miazănoapte are câte doi contraforţi care îi dau o mai mare stabilitate. La data de 1 decembrie 1942, biserica este terminată – mai puţin pictura . Este împodobită cu icoane şi cele necesare pentru a începe la această dată activitatea cultică. Slujba de deschidere a fost oficiată de P.C. Protoiereu al Circa 2 Ilfov  P. C. Leonida Dumitrăchescu, înconjurat de un sobor de preoţi din împrejurime. Toate acestea s-au facut sub îngrijirea şi cu chivernisirea primului preot paroh Ţoneş V. Ioan, prin contribuţia exclusivă şi munca voluntară a enoriaşilor (din păcate, o bună parte din actele de început ale acestei parohii s-au distrus în timpul bombardamentului din 1944). [ANEXE] În anul 1948, tot din contribuţia credinciosilor, s-a mai construit în faţa bisericii o tindă cu dimensiunile 3m/3m, înaltă de 2,5 m din carămidă şi acoperită cu tablă galvanizată. Tot în acest an s-a tencuit exterior biserica. În anul 1952, s-a început construirea clopotniţei din cărămidă şi beton armat, având dimensiunile de 4m/4m şi înaltă de 12 m. În anul 1958, s-a făcut o reparaţie generală, iar în 1959, s-a început pictarea bisericii de către pictorul Nicolae Samoilă. Până la sfârşitul anului s-au încheiat lucrarile târnosindu-se biserica la data de 12 decembrie  1959 de către P.S. Episcop Teoctist Arăpaşul,   însoţit de P.C.  Vicar Alexandru Ionescu şi  un sobor de preoţi vecini. Toate aceste lucrări s-au făcut numai din contribuţia enoriaşilor.

ISTORICUL CIMITIRULUI PAROHIAL Încă de la înfiinţare, parohia a fost înzestrată cu cimitir prin alipirea mai multor fâşii de pământ donate de enoriaşi. În 1977, cimitirul s-a extins astfel încât, în prezent are o suprafaţă de 7900 mp, împrejmuiţi cu gard de beton.

ACTIVITĂȚI CULTURALE ȘI FILANTROPICE IN TRECUT Încă de la înfiinţare, Pr Ioan Tones a constituit un cor de tineri pe care l-a format personal. Corul cânta atât in timpul Sfineti liturghii cât si după terminarea acesteia, pe uliţele satului.

ACTIVITĂȚI CULTURALE ȘI FILANTROPICE IN PREZENT Parohia organizează în prezent mai multe activitati filantropice la care participa copiii si tineri, la Azilul de bătrâni Sf Luca din Bucuresti, la căminul spital Vidra. Aceste acţiuni sunt organizate de mai multe ori pe an, ori de cate ori situaţia materială a parohiei permite acest lucru. Parohia are un grup de cateheză pentru proiectul Patriarhiei Romane și a Organizaţiei World Vision Romania – „Hristos împărtăşit copiilor„. În fiecare an, în preajma Floriilor, parohia organizează pentru copiii din sat un cerc de încondeiat ouă intitulat „Icoana din sufletul copilului„. În anul 2009, s-a pus piatra de temelie a unei biserici cu casa parohială şi centru de zi pentru activităţi cultural, sociale si filantropice. Lucrările se efectuează şi în prezent pentru aceste edificii.

DATE DE CONTACT PAROHIE [HRAM] – Sfinții Arhangheli [ADRESA] str. Bisericii, Sbarcea, Nr.8, Sat Cretesti, Comuna Vidra, Judetul Ilfov [OFICIU PAROHIAL] parohiasbarcea@yahoo.com