PAROHIA DUMITRANA

ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE. [TOPONIMIE, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂȚII D.P.D.V. GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC] Parohia este situată în satul Dumitrana, oraș Măgurele, Județul Ilfov. Întâia atestare apare în jurul anului 1880, în timpul domniei Regelui Carol I. Numele satului vine de la boieroaica Dumitrana, personaj influent al vremii ce deținea moșia satului. De menționat că așezarea a avut școală generală începând cu anul 1912. Satul Dumitrana, așezat în sud-vestul Județului Ilfov, în apropierea pădurii Manoleasa, este înconjurat de râurile Argeș și Sabar. El a aparținut inițial de comuna Măgurele, apoi a trecut la Dărăști, iar în 1968, conform legii 2/1968, a redevenit sat component al comunei Măgurele. Parohia are circa 1.100 de locuitori (800 în Dumitrana și 300 în Pruni).

ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. [ISTORIA ZIDIRII EI] Biserica parohială din satul Dumitrana, cu hramul Sfânta Treime s-a zidit în anul 1885 cu binecuvântarea Preasfințitul Mitropolit Calinic, prin contribuția familiilor Elena Oteteleșeanu, Gheorghe Săvulescu și a enoriașilor din satele Dumitrana și Pruni. Pictura a fost executată în ulei de pictorul Anton Serafim. În anul 1928, sătenii Ion, Constantin și Alexandru Păunescu au construit un pridvor în fața bisericii. După seismul din 1940, s-a refăcut fațada bisericii și s-a reparat pridvorul. În anul 1954 biserica a fost renovată și s-a repictat cu Înalta Binecuvântare a Preafericitului Părinte Patriarh Justinian, de către pictorul Leon Biju, prin grija preotului paroh Marin Aurelian, ajutat de enoriașii satului. La data de 5 februarie 1955, a avut loc sfințirea bisericii de către Înalt Preasfințitul Mitropolit Nifon Criveanu, însoțit de consilieri ai Sfintei Arhiepiscopii a Bucureștilor și Protoiereul Emanoil Hodrea. În urma devastatorului cutremur din 4 martie 1977, biserica a suferit serioase avarii și credincioșii au hotărât să o refacă cu eforturi proprii. Din păcate, autoritățile comuniste ale vremii au dărâmat sfântul lăcaș și, astfel, Parohia Dumitrana a rămas fără biserică. În aceste condiții preotul paroh de atunci, Dumitrașcu Ion, ajutat de credincioși, a început tranformarea casei parohiale și amenajarea acesteia în lăcaș de cult, astfel că, în scurt timp, credincioșii satului au putut avea iarăși loc de reculegere și închinare. De subliniat faptul că întreaga lucrare a fost realizată fără autorizație, deoarece autoritățile timpului doreau demolarea completă a satului și nu au aprobat acțiunea preotului paroh și a oamenilor din sat. [PICTURA] Între anii 1994 – 1995, biserica a fost înzestrată cu pictură nouă executată în tehnica frescă de către pictorul bisericesc Ursu Elisabeta, cheltuielile fiind suportate în întregime de către enoriași, sub îndrumarea preotului paroh Savu Mihail. Slujba de sfințire a fost oficiată în ziua de 12 iunie 1995, în timpul păstoririi Preafericitului Parinte Patriarh Teoctist, de către Preasfințitul Episcop Vicar Patriarhal Vincențiu Ploieșteanu, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi. În anul 2006, parohia a refăcut fațada bisericii, a construit o turlă si a recondiționat clopotnița. Între anii 2009 – 2014, s-a construit un gard împrejmuitor nou și s-au realizat cu succes lucrări de stopare a igrasiei pe peretele nordic al bisericii.

[ȘIRUL PREOȚILOR] Ion Vintilescu (1920 – 1945), Marin Aurelian (1946 – 1970), Ion Dumitrașcu (1970 – 1986), Gheorghe Ristache(1986 – 1992), Mihail Savu (din 1992).

CIMITIRUL. Parohia deține cimitir în suprafată totală de un hectar.

ACTIVITĂȚI CULTURALE ȘI FILANTROPICE ÎN TRECUT. În parohie există o școală generală (clasele I – IV) încă din anul 1912.

PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI. [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE ȘI CATEHETICE] Ocazional, parohia organizează pelerinaje la mănăstirile din țară, concert de colinde cu ocazia Sfintelor Sărbători de Craciun și se ajută familiile nevoiașe, cu ocazia marilor sărbători creștine.

DATE DE CONTACT PAROHIE. [HRAM] Sfânta Treime [ADRESA] Str. Revoluției nr.12, Sat Dumitrana, Județul Ilfov [OFICIU PAROHIAL] Nu are telefon și site oficial.

.