PAROHIA COPĂCENI – MĂNĂSTIREA
Comuna Copăceni, aşezare de pe vremea lui Mihai Viteazul, este situată în frumoasa luncă a râului Argeş, la 17 km. de Bucureşti şi la 2 km la stânga şoselei naţionale Bucureşti-Giurgiu.
Numele de „Copăceni” îi vine de la falnicii copaci, stejari ai codrului Vlăsiei şi este alcătuit din trei cătune: Mănăstirea, Bujoreni şi Sfântul Ioan. Acestea două din urmă, formează parohia Copăcenii de Jos – iar primul – Mănăstirea – parohia Copăceni Mănăstirea – cu 320 de familii şi 1.450 suflete.
Numele de Mănăstirea îi vine de la metocul Mănăstirii Comana, ai cărei vieţuitori aveau grijă de viile acestei mănăstiri, care se găseau pe lângă râul Argeş. Monahii săvârşeau slujbele religioase într-o bisericuţă din cărămidă şi lemn construită în acest scop pe la anul 1928, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” şi care a servit şi credincioşilor din acest sat, ca locaş de închinare până la 19 septembrie 1943, când a ars.
Deşi veche, nu a avut importanţă istorică, de aceea Comisia Monumentelor Istorice dăduse chiar din anul 1937 aprobare să fie demolată.
Preoţii deservenţi la această biserică de la 1864 încoace au fost: Pr. Gh. Tudorache, apoi Pr.Florea Sulfineanu şi Pr.Anghel Popescu.
La 29 septembrie 1935, este numit tânărul Naumescu Dumitru care a ridicat biserica Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir şi a slujit acestei parohii până în anul 1971, urmându-i preotul Petre Marin până în anul 1990.
Din 1991 şi până în prezent, slujitor al sfântului altar este preot Iconom Anghel Gheorghe, care a demarat lucrări importante pentru biserică. S-a început cu alei iluminate, în 1996 a fost realizată încălzirea centrală iar între anii 2000-2001 s-a restaurat pictura, fiind resfinţită de Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul.
În anul 2003, s-au pus geamuri termopane, s-a cumpărat un teren de 3.400mp, o hidrosferă amplasată pe strada Miron Cristea nr.23, împreună ajutător fiind Pr. Anghel Constantin, iar mari susţinători financiari fiind: Grecu Mircea, Nesterov Vadim, Mateescu Maria şi Daniela, Lache Gheorghe şi Elena, Piros Ioan şi Ioana, Popescu Adrian şi Nadia.
În anul 2006-2007, s-a construit un aşezământ social cu ajutorul Primariei şi Consiliului Local, iar personal, primarul Rădulescu Ioan a suportat costul şi manopera pavelelor din curtea bisericii şi cimitir, iar în aşezământul social a donat patru sisteme de aer condiţionat.
În aceeaşi perioadă , în biserică şi în aşezământul social s-au instalat sisteme antiefracţie.
În prezent se desfăşoară cu ajutorul d-lui primar Rădulescu Ioan forarea unui puţ de adâncime pe locul de amplasament al hidrosferei, beneficiind de apă menajeră curentă enoriaşii parohiei.
Biserica distribuie în fiecare an, cu prilejul sărbătorilor de iarnă, daruri pentru copii.
Pe durata lucrărilor de modernizare a grădiniţei, biserica a găzduit în aşezământul social copiii, aceştia bucurându-se de toate condiţiile.
Cabinetele medicale şi grădiniţa beneficiază de apă curentă (gratuit) din partea bisericii.
Biserica ajută şi sprijină copiii cu nevoi financiare, pentru a nu abandona şcoala.